Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Ako vyčistiť zlato, aby znova získalo svoj lesk?

 

3 tipy na domáce čistenie zlata:

Skvelé je, že na to, aby ste svojím zlatým šperkom opäť vrátili pôvodnú krásu, nemusíte nikam chodiť, ale stačí využiť základné pomôcky, ktoré bežne zoženiete v zlatníctve alebo už je možno máte doma. Domáce čistenie zlata bude najviac úspešné vtedy, keď sú vaše zlaté šperky iba ľahko zašlé, či málo lesklé.

 

1. Bavlnená handrička

Ak vašim zlatým šperkom chýba iba iskra, potom si vezmite na pomoc obyčajnú bavlnenú handričku a šperky ňou vyleštite. Dosť možno vás prekvapí, že aj obyčajné preleštenie dokáže divy.

 

2. Špeciálny leštiaci roztok

Pre zvýšenie účinku môžete spolu s bavlnenou handričkou použiť aj špeciálne čistiaci roztok, ktorý zoženiete takmer v každom klenotníctve a ktorý šperky dokonale zbaví všetkých oxidantov. Alebo si rovno zaobstarať roztokom napustenú handričku, ktorú môžete zakúpiť na všetkých našich pobočkách.

 

čištění zlata

3.Mydlo

Obyčajné mydlo na rozdiel od saponátov šperky neničí a dokáže im naopak pomôcť tým, že z nich usadenú špinu vytiahne. Akonáhle svoj zlatý šperk s citom namydlíte, nezabudnite ho potom dôkladne umyť teplou vodou a nechať uschnúť na tienistom mieste.

K otázke čistenie zlata sa samozrejme vzťahujú aj najrôznejšie babské rady, ktoré síce možno niekedy zafungujú, avšak rovnako tak môžu vašim šperkom nenávratne ublížiť. Jedná sa napríklad o čistenie zlatých šperkov pomocou:

 

• Cigaretového popola

• Prášku do pečiva

• Kyseliny citrónovej

 

Čistenie zlatých šperkov s drahokamom

U zlatých šperkov s drahokamom sa vypláca dvojnásobná opatrnosť, pretože kamene sú oveľa náchylnejšie na poškodenie, keď prídu do styku s podomácky vyrobenou zmesou. Obzvlášť potom perly, smaragdy alebo šperky s akvamarínom odporúčame zveriť výhradne do rúk odborníkov.

jak vyčistit zlato

Ako sa zbaviť černania zlata a ako mu predísť?

Otázka černania zlata býva taktiež predmetom mnohých internetových diskusií. K černaniu zlata dochádza najmä pri zvýšenej oxidácii a miera i spôsob zafarbenia (černanie) závisí predovšetkým od typu zliatiny, pretože zlaté šperky sa najčastejšie vyrábajú v rýdzosti 14 karátov, nie v absolútnej rýdzosti.

 

Zlaté šperky spravidla černajú, keď prídu do kontaktu s:

 

• kozmetickými prípravkami (laky na vlasy, make-upy a pod.)

• agresívnym potom

• saponátmi

• minerálmi (napríklad v kúpeľoch)

 

Najúčinnejšou prevenciou teda je sa spomínaným "škodcom" vyhnúť a ak šperky predsa len časom sčernejú, je potrebné odniesť ich do zlatníctva, kde vám ich profesionálz mechanicky vyčistia.

čištění zlata

Profesionálne čistenie zlata

Ak chcete mať skutočne istotu, že vaše obľúbené šperky budú opäť ako nové a že pri čistení neutrpia žiadnu ujmu, stavte na profesionálne čistenie v klenotníctve. Šperky zakúpené u nás vám v rámci celoživotného servisu raz za 2 roky bezplatne vyčistíme.

 

Prečítajte si tiež: