Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Kúzlo fasovania: Ako sa do šperkov osadzujú kamene?

 

 

Fasovania kameňov je v zlatníckych kruhoch majstrovská disciplína, ktorá si žiada pevnú ruku, precíznosť aj znalosti zo sveta diamantov a drahokamov. Zjednodušene a v skratke povedané sa jedná o spôsob, ako je kameň na šperk uchytený. Každému drahokamu môže pristať iná technika osadenia, ktorá má okrem toho vplyv na jeho lesk, trblietanie aj ochranu.

 

Krapnové osadenie (bodec setting)

Zďaleka najčastejšie sa môžeme stretnúť s klasickým krapnovým osadením. Krapny sú drobné kovové pazúriky, ktoré drahokam zvierajú pevne na jeho mieste a opticky ho zväčšujú. Tvarom môžu byť guľaté, špicaté, zaoblené, ploché alebo aj v tvare V. Čím viac krapien drahokam objíma, tým menej svetla ním prechádza a znižuje sa tak jeho trblietanie. Mimochodom, krapnové osadenie ako vôbec prvá použila v roku 1886 dielňa klenotníckeho majstra Tiffanyho pri tvorbe ikonického zásnubného prsteňa.

 

                    Zásnubný prsteň LOVE 089

 

Hroznové osadenie (cluster setting)

Šperky s hroznovým osadením majú drahokamy tak blízko seba, až tvoria ilúziu jedného kameňa. Na uchytenie drahých kameňov sa tiež používajú drobné krapny, kov je však v tomto prípade sotva viditeľný a drahokamy vďaka tomu žiaria do všetkých strán.

 

                   Svadobné obrúčky 376

 

Lunetové / hladké osadenie (bezel setting)

Lunetové osadenie je technika, ktorá sa pre upevnenie menších i väčších diamantov používa už stovky rokov. Stretnúť sa s ňou tak môžete na kráľovských klenotoch i moderných náušniciach. Drahokam je z časti, alebo po celom svojom obvode lemovaný kovovou objímkou, vďaka tomu je dokonale chránený pred odrením aj odštiepnutím. Lunety zároveň šikovne skryjú aj menšie vady na kráse, ako sú drobné inklúzie či kazy. Hoci luneta zabraňuje priechodu svetla drahokamom a znižuje tak jeho lesk, prepracovaný kovový rám dokonale vyzdvihne jeho pôvab.

 

                          Náušnice 096

 

Pavé osadenie

Označenie pavé pochádza z francúzskeho výrazu pre slovo dlažba, takto vysadené šperky totiž vyzerajú ako by boli dláždené drahokamy. Klenotníci do kovu vyvŕtajú drobné diery, do ktorých pevne a tesne vedľa seba vytvoria dlhé drobné drahokamy. A výsledok? Diamanty i drahé kamene sa blyštia široko ďaleko, kov nie je takmer vidieť a šperk budí dojem, že je tvorený iba z drahokamov.

 

                                 Náhrdelník 081

 

Drážkové osadenie (channel setting)

Drážkové osadenie je bezpečná technika, ako do šperku vsadiť aj menšie drahokamy v rade. Najčastejšie sa preto používa na prsteňoch, náramkoch a kruhových náušniciach. Drahokamy sú umiestnené tesne vedľa seba do kovovej drážky, sú perfektne chránené bočnou stenou a výnimočne žiarivé. Jedinou nevýhodou môže byť trochu náročnejšie čistenie drobných kameňov a nečistôt usadených v drážkach.

                      Svadobné obrúčky 417

 

Halo osadenie (halo setting)

Táto technika sa používa pre neprehliadnuteľné šperky zdobené ústredným drahokamom, ktorého krásu umocňuje ešte trblietavý okraj tvorený z drobných kameňov. Vďaka tomu centrálny kameň vyzerá opticky väčší, oslnivo žiari a pôsobí honosným dojmom.

 

                             Prsteň 026 s akvamarínom a briliantmi

 

Tlakové osadenie (tension setting)

Moderným a menej známym typom osadenie je takzvané tlakové, ktoré sa využíva predovšetkým u prsteňov. Zlatník pri fasovaní touto technikou využíva pružnosť kovu, drahokam je uchytený pomocou tlaku z oboch strán a pôsobí dojmom, že sa vznáša.

 

                      Zásnubný prsteň LOVE 092