Prihlásenie zákazníka

Zabudnuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Svedkovia, svedkyňa a družičky - aké sú ich úlohy a povinnosti?

 

                                                           Photo by Katelyn MacMillan on Unsplash

 

1. Svedok a svedkyňa na svadbe - čo ich čaká?

Ak vás niekto blízky poprosí, aby ste mu šli za svedka, znamená to, že ste pre neho v živote dôležitejšie, než si myslíte. Z úradného hľadiska je hlavnou povinnosťou svedka písomne ​​potvrdiť, že nevesta so ženíchom uzatvárajú manželstvo úplne dobrovoľne a na základe vlastného rozhodnutia.

 

Na čo by sa mali svedkovia a svedkyňa pripraviť?

 

  • Svedkovia organizujú rozlúčku so slobodou, ale pozor, nie je to pravidlom - často si ju na svoje bedrá berú družičky.
  • Ako svedkyňa už od rána dohliadate na nevestu a staráte sa o to, aby jej to pristalo. Počas svadobného dňa pri sebe ideálne nosíte tzv. KZP (krabičku poslednej záchrany) rúž, vreckovky a šitie, ktorá sa neveste môže počas dňa hodiť.
  • Svedok ženícha pred obradom opatruje svadobné prstienky.

 

Príhovor svedka na svadbe

Svadobného príhovoru sa tradične ujíma svedok ženícha, ktorý môže zároveň predniesť aj slávnostný prípitok. Na internete nájdete nespočetné množstvo vzorov prejavov, ale odporúčame sa nimi skôr inšpirovať, nie je slovo od slova prečítať. Príhovor svedka na svadbe by mal byť osobitý, originálny a tzv. ušitý na mieru novomanželom. Vychádzajte z toho, ako dobre a ako dlho snúbenca poznáte, reč preložte nejakým vtipom či spoločensky prijateľnú historkou a máte vyhraté!

 

 

Svedkovia a zábava

Svedkom mnohokrát pripadá aj organizácie svadobnej zábavy, moderovanie svadobných hier či kvízov. Býva tiež zvykom, že svedkovia čítajú nahlas svadobné blahoželania, samozrejme v prípade, že to novomanželia chcú. Svedkovia by mali zároveň vopred poznať svadobný program a v prípade hostí včas informovať o jeho zmenách.

 

2. Družičky - aké sú ich úlohy a povinnosti?

Ak vás kamarátka požiada, aby ste jej išli za družičku, radujte sa - je to česť a špeciálna udalosť! Znamená to, že sa počas svadobných príprav i samotného svadobného dňa stávate nevestinou pravou rukou. Čo všetko rola družičky obnáša?

 

Družičky organizujú rozlúčku so slobodou

Prvou úlohou, ktorého by ste sa ako družičky mali zhostiť, je organizácia rozlúčky so slobodou, v prípade, že sa o to nepostará svedkyňa. Tá môže byť zároveň aj Družičkou.

 

Svadobné prípravy

Družičky ďalej pomáhajú so svadobnými prípravami - vyráža s nevestou na lov svadobných šiat, podieľa sa na príprave výväzkov či pozvánok, ale aj svadobnej výzdoby. To, čo však nevesta ocenia najviac, je psychická podpora. Družičky by mali byť neveste pri prípravách na blízku a upokojiť ju, aj keď veci nejdú podľa plánu.

 

Svadobný deň

V deň Dé kedysi družičky obliekali najmä biele šaty veľmi podobné tým nevestiným. Dnes už sa družičky strojí skôr do farebných šiat ladiacich so svadobnými farbami. Úloha družičiek vo svadobný deň je jasný: Od rána sú neveste po ruke, rozptyľujú jej obavy a obliekajú ju do svadobných šiat, kedy sa starajú o nevestine pohodlie a perfektný vzhľad.

 

Snubné prstene 435 Snubné prstene 18 Snubné prstene 119

 

V prípade, že nevesta oblieka šaty so závojom, družičky za ňou kráčajú k oltáru a nesú jej závoj. Ďalšie aktivity, ktoré si družičky berú pod svoje krídla, závisí predovšetkým od toho, či svadobný deň koriguje svadobné koordinátorka alebo nie.

 

Družičky ďalej:

- zaisťujú hladký príchod a usadenie svadobných hostí,

- pripínajú im výväzky alebo voničky (myrty),

- organizujú svadobné dary.

 

Družičky a zábava

Kam až bude siahať zodpovednosť družičiek záleží aj na vzájomnej dohode s nevestou. Akonáhle príde na rad zábava, hlavné družičky by mali dohliadnuť na to, že všetci hostia dostanú potrebné inštrukcie a vedia, čo sa bude odohrávať. Rovnako tak ak sa koná únos nevesty, sú to práve družičky, ktoré s nevestou popíja v "úkrytu" šampanské a pozorujú ženícha snažiaceho sa o jej vyslobodenie.

 

       

Navštívte pobočky Rýdl

 

 
 

 

 

 

VYBRAŤ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Přečítajte si tiež: